← Terug
Televisie
Dokter Tinus

Dokter Tinus is een Nederlandse televisieserie uit 2012.

 

Dokter Tinus is een Nederlandse bewerking van de Britse serie Doc Martin en gaat over een plattelandsdokter in Wourkem. Op 29 augustus 2012 zond SBS 6 de eerste aflevering uit. In november 2016 eindigt het vijfde seizoen. Woudrichem figureert als standplaats voor de serie.

 

Dokter Martinus Elsenbosch is een succesvol vaatchirurg in Amsterdam. Op een dag moet hij een vrouw opereren en maakt hij een beginnersfout: hij realiseert zich dat het om een mens gaat. Vanaf dat moment kampt hij met een fobie voor bloed of futiel bloedprobleem, zoals hij het zelf noemt. Hij besluit te verhuizen naar het landelijke Wourkem om daar een huisartsenpraktijk over te nemen van een zeer geliefde huisarts in het dorp. Dit wordt hem niet bepaald makkelijk gemaakt door de inwoners van 't dorp en het kost hem dan ook veel moeite om een plaats te veroveren in de hechte gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Dokter Tinus wordt geassisteerd door Kim Franken, een meisje dat erg recalcitrant is en de hele dag aan de telefoon hangt met Patrick (haar mysterieuze vriendje dat pas in de laatste aflevering van seizoen 1 heel even te zien is). Wanneer dokter Tinus Kim ontslaat in aflevering 2, krijgt hij het hele dorp over zich heen, dus besluit hij om haar maar weer in dienst te nemen.

 

Dokter Tinus is erg bot en heeft weinig empathisch vermogen. Hij heeft helemaal geen vrienden in Wourkem. Hij wordt door de mensen vaak voor koekert uitgemaakt (een scheldwoord in het Woerkems dat sukkel betekent). In Wourkem woont ook Tinus' tante Jannie op een boerderij. Hij kan altijd bij haar terecht. Lisa vindt dokter Tinus wel leuk en omgekeerd, maar doordat dokter Tinus niet zo goed is in het oppikken van signalen en bovendien nogal tactloos is, blijven ze er steeds een beetje omheen draaien. Wanneer ze in aflevering 6 eindelijk met elkaar zoenen, vraagt dokter Tinus of Lisa niet mogelijk last heeft van de Gastro-oesofageale refluxziekte , met andere woorden: haar adem stinkt. Dit wordt hem natuurlijk niet in dank afgenomen en de zoen lijkt geen vervolg te krijgen, maar aan het einde van de laatste aflevering van seizoen 1 zoenen ze toch weer met elkaar. Wel rijdt dokter Tinus daarna weg zonder Lisa in te laten stappen.

 

Dit bloedprobleem probeert dokter Tinus natuurlijk verborgen te houden voor de inwoners van Wourkem. Wel vertelt hij het in vertrouwen aan een van zijn patiënten. In aflevering 6 komen de inwoners erachter dat dokter Tinus niet tegen bloed kan. Hij wordt door het hele dorp belachelijk gemaakt, er worden grapjes met hem uitgehaald en het komt zelfs op de lokale radio. Dokter Tinus denkt dat zijn patiënt het heeft doorverteld, maar uiteindelijk blijkt dat een oud-student uit Amsterdam degene is die de roddel heeft verspreid. In die aflevering krijgt Bas (een jongetje uit het dorp) een inwendige bloeding en wanneer ze niet op tijd in het ziekenhuis kunnen komen, besluit dokter Tinus om hem in de ambulance te opereren. Wel waarschuwt hij van tevoren dat het kan zijn dat hij moet overgeven.

 

Als hij de kans krijgt om terug te keren als chirurg, vertelt Lisa hem dat ze zwanger van hem is. Deze nieuwe situatie is moeilijk voor hem en hij wil het kind eigenlijk helemaal niet. Gedurende haar zwangerschap wordt ze veel geholpen door tante Jannie. Lisa woont echter in een hotel, iets waar iedereen tegen is. Als de baby geboren wordt krijgt tante Jannie een ongeluk en overlijdt. Op de begrafenis komt tante Martha opdagen, de zus van Jannie en Tinus vader. Martha erft Jannies boerderij en besluit er te gaan wonen.

 

Regisseurs

André van Duren
Marc Willard
Marcel Visbeen
Pollo de Pimentel
Erik van 't Wout
Ger Poppelaars
Aniëlle Webster
Bob Wilbers

 

Producent

Fouronmedia