← Terug
Theater
Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje is een Nederlandse musical, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. De belevenissen van Hazelhoff Roelfzema tijdens de Tweede Wereldoorlog verschenen eerder in boekvorm en als film onder regie van Paul Verhoeven met Rutger Hauer in de hoofdrol.

 

De musical ging op 30 oktober 2010 in première in het speciaal voor de voorstelling gebouwde TheaterHangaar op Vliegkamp Valkenburg in Katwijk. Koningin Beatrix, prinses Irene, Hazelhoffs weduwe Karin en schoondochter, fotografe Patricia Steur, waren hierbij aanwezig. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima bezochten de musical in juni 2011. Op 26 september 2013 beleefde het zijn 1000ste voorstelling en eind december 2013 zijn 1095ste voorstelling. Sindsdien is het de langstlopende theaterproductie ooit in Nederland; de musical The Phantom of the Opera had 1094 voorstellingen.[1] Op 16 mei 2016 werd tijdens de 1.830ste voorstelling de twee miljoenste bezoeker verwelkomd, en op zaterdag 19 november 2016 werd de 2000ste voorstelling gespeeld. De musical is inmiddels verlengd tot en met september 2017.

 

De Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema en zijn vrienden leiden een onbezorgd studentenleven, totdat de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen. De begin twintigers realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is. Vriendschap en liefde zijn niet langer vanzelfsprekend. De oorlog zet alles op zijn kop en de verhoudingen op scherp. Iedereen moet keuzes maken. Vechten voor vrijheid, volk, vaderland? Verder studeren met de kop in het zand? Of doelbewust kiezen voor de vijand?

Hazelhoff Roelfzema schreef zijn verhaal op in het in 1970 verschenen boek Het hol van de ratelslang, een jaar later nog eens uitgegeven onder de titel Soldaat van Oranje. In de gelijknamige film van Paul Verhoeven uit 1977 speelde Rutger Hauer het op de verzetsman gebaseerde personage Erik Lanshoff.

De musical brengt het waargebeurde verhaal in een theatersetting. Aan het begin van de oorlog vertrekt Erik naar Engeland, van waaruit hij zendapparatuur naar Nederland smokkelt en als piloot betrokken is bij bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van koningin Wilhelmina en ontvangt voor zijn verzetswerk al tijdens de oorlog de Militaire Willems-Orde, de hoogste Koninklijke onderscheiding.

 

Regisseur

Theu Boermans

 

Producent

SvO

 

Kemna Casting heeft Soldaat van Oranje van februari 2015 t/m januari 2016 gecast.