← Terug
Film
Nederlandse en Belgische titel kans op Student Academy Award

De Student Academy Awards is een internationale competitie waaraan jaarlijks meer dan 1700 (film-)studenten meedoen van over de hele wereld. Er zijn zeven categorieën voor binnen- en buitenland. De prijs is bedoeld om nieuw talent te inspireren en aan te moedigen.

Grijs is ook een kleur

In de halve finale staat onder andere de Nederlandse film Grijs is ook een kleur. De korte film van maakt kans op een beeldje in de categorie ‘buitenlandse korte film’.

 

Het is voorjaarsvakantie. Cato (11) wacht in de vensterbank gespannen op de komst van haar grote broer Douwe, die weer thuis komt wonen nadat hij een zelfmoordpoging heeft gedaan. In de dagen die volgen zet Cato alles op alles om haar broer weer gelukkig te krijgen, maar is dat nog mogelijk als de weerzin tegen het leven zich al zo diep genesteld heeft? Cato krijgt de ene tegenslag na de andere te verduren en op een avond is ze het zo zat, dat ze zich gefrustreerd opsluit in de schuur. Als de moed haar in de schoenen dreigt te zakken ontmoet ze daar, op diezelfde plek, een vreemde man met grote, witte nepvleugels. Een markant figuur, maar wel een die een luisterend oor biedt voor Cato's angsten en haar zelfs het een en ander bijbrengt over de onoverkomelijke thema’s van het leven.

 

Bekijk de film op Uitzending Gemist

Vliegende Ratten

Ook de Belgische titel Vliegende Ratten is doorgedrongen tot de halve finale. De film van Emiel Sandtke dient jongeren met actie en humor, maar zet hen tegelijkertijd aan het denken.

 

Op een bloedhete zomerdag zien Kian en Nadir (11) hoe de familie van Nadir wordt opgepakt door de vreemdelingenpolitie. Om te voorkomen dat Nadir ook wordt meegenomen, besluiten de vrienden om er samen vandoor te gaan. Maar vluchten blijkt minder makkelijk dan gedacht en hun vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld. Zeker als blijkt dat Kian voor heel iets anders vlucht dan Nadir.

 

Eind augustus wordt duidelijk of de Nederlandse en/of Belgische titels daadwerkelijk in de prijzen vallen.